Maakt gezond makkelijk!

Alles Over Het Drogen Van Voedsel

Historie van het drogen
Het drogen van voedingsmiddelen wordt al sinds oudsher toegepast op voedingsmiddelen. De oudste manier die bekend is komt uit 12.000 v.C. waar inwoners van het Midden-Oosten en Azië voedingsmiddelen in de zon droogden.

Het verbazingwekkende feit over het bewaren van voedsel is dat het doordrongen is in iedere cultuur op bijna ieder moment in tijd. Om te overleven moesten mensen de natuur volledig benutten. In koude klimaten werd vis bevroren op het ijs en in tropische klimaten werd voedsel gedroogd in de zon.

Groenten en fruit werden al sinds oudsher gedroogd. De Romeinen waren dol op het drogen van ieder soort fruit en deze te consumeren. In de Middeleeuwen werden huisjes gebouwd speciaal ingericht voor het drogen van fruit, groenten en kruiden in gebieden waar niet sterk genoeg zonlicht kwam. Er werd vuur gemaakt om de hitte te creëren om het voedsel te drogen en in sommige gevallen te roken.


Op het moment dat voedsel geoogst wordt begint het al met bederven. Het was belangrijk voor de mensen om voedsel te maken en te leven op dezelfde plek. Door het drogen van voedsel had de bevolking de mogelijkheid om het voedsel langer te bewaren. Elke cultuur bewaard hun lokale voeding door gebruik te maken van dezelfde basismethode van het conserveren van voeding.

Sommige historici geloven dat het bewaren van voedingsmiddelen niet alleen als doel had om te conserven, maar ook cultureel. Ze gebruikte het gedroogde voedsel voor religieuze doeleinde of festiviteiten. Voeding wordt tegenwoordig gekocht in plaats van het zelf te verbouwen. Voor velen is een groentetuin nog wel een ideale toevoeging aan hun leven. De belangen zijn verschoven van het “conserveren omdat het moet”, naar het “conserveren omdat we het willen”.

Wat is drogen?
Drogen is de oudste en eenvoudigste conserveringstechniek die er bestaat. Het wordt tegenwoordig niet zo heel veel meer toegepast, terwijl het één van de gezondste, lekkerste en bij uitstek goedkoopste manier is om groente en fruit te bewaren. Aan het eind van de zomer is er een overvloed aan groente en fruit. Het is heerlijk om deze producten te kunnen bewaren in winter. Bovendien is het de meest effectieve en duurzame manier om met voedsel om te gaan!

"Voedsel drogen is één van de gezondste, lekkerste en bij uitstek goedkoopste manier is om groente en fruit te bewaren."

Het water wordt hierbij uit de voeding verwijderd, waardoor voedingsmiddelen worden verduurzaamd en in goede conditie bewaard blijven. Voedingsmiddelen kunnen worden verwend door micro-organismen of door middel van enzymatische reacties in het voedsel. Bacteriën, gisten en schimmels hebben voldoende vocht nodig om te groeien en bederf te veroorzaken. De circulatie van hete en droge lucht zorgt ervoor dat het water uit de voedingsmiddelen wordt onttrokken en hierdoor de groei van micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën wordt tegen gegaan en enzymatische reacties uitblijven. Hierdoor kan het voedsel veel langer bewaard blijven. Het drogen van voedsel kan op verschillende manier gedaan worden. Dit kan met behulp van zon, vuur een oven of een droogoven. Voor meer informatie over droogovens, kunt u hier klikken.


Voordelen van drogen

  • Bacteriën hebben geen voedingsbodem meer. Hierdoor is het voedsel nog zeer lang houdbaar. Daar waar je bij niet gedroogde voeding direct zou moeten consumeren is het mogelijk om bij het drogen deze te eten, te bewaren en deze herhaaldelijk te openen en te gebruiken.
  • De gedroogde voedingsmiddelen nemen weinig ruimte in beslag, waardoor het makkelijk te bewaren is.
  • Door het lage gewicht van de gedroogde producten is dit eenvoudig mee te nemen wanneer je op reis zou gaan.

Het steriliseren van voedsel in een ander proces dan het drogen van voedsel. Micro-organismen worden bij het steriliseren gedood, terwijl bij het drogen van voedsel deze wel blijven bestaan in de vorm van sporen, maar niet kunnen functioneren zonder het toevoegen van water.

   Meer weten?

Probeer uw slowjuicer uit!
Meer informatie
Vragen?
+31 (0)35-6910253