Cart
You have no items in your shopping cart

Alles over gezonde yoghurt

Yoghurt is een zuur melkproduct. Het is simpelweg gemaakt uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Dit is een natuurlijk proces, waar melksuikers worden omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Het melkzuur geeft de zure smaak aan yoghurt. Combineer vers, maar ook gedroogd fruit met yoghurt. Of maak vers aardbeiensap met een slowjuicer. Dit geeft het product een zoete en nog frissere smaak! En zeker niet onbelangrijk: super gezond!

Vetpercentage

Yoghurt heeft een hoge voedingswaarde. Het vetpercentage van yoghurt is afhankelijk van het soort melk dat gebruikt wordt bij de bereiding. Gebruikt u halfvolle melk, dan krijgt u ook halfvolle yoghurt. Het wordt daarom ook aangeraden om magere yoghurt te eten, maar als u een gezond gewicht heeft kunt u ook prima (half)volle yoghurt eten.

zelf yoghurt maken

 

 

 

zelfgemaakte yoghurt

Eiwit

Yoghurt bevat zeer veel eiwit, bijna net zo veel als vlees. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel tijdens het eten. Daarom is dit product geschikt voor het handhaven van een gezond gewicht. Het is een voedzaam product, maar bevat relatief weinig kilocalorieën. Eiwitten zijn goed de instandhouding van onze huid, haar en nagels. Ze spelen een grote rol bij de opbouw van spieren, organen, botten en het zenuwstelsel. Maar daarnaast zijn ze ook de bouwstenen van allerlei verschillende andere stoffen in ons lichaam: enzymen, afweercellen en hormonen. Het lichaam breekt beschadigde eiwitten af. Het is daarom noodzakelijk om dagelijks voldoende eiwit binnen te krijgen om de afbraak ervan te compenseren.

Vitamine B

Yoghurt bevat voornamelijk veel vitamine B. Vitamine B is goed voor een gezond zenuwstelsel, een gezonde huid en een goede spijsvertering. Vitamine B zijn co-enzymen. Co-enzymen zorgen ervoor dat de enzymen in ons lichaam naar behoren werken. Enzymen zijn essentieel voor ons lichaam. Alle processen verlopen met behulp van enzymen: verbranding van energie, denken, praten, bewegen etc. Vitamine B zorgt er dan ook voor dat we ons fit en energierijk voelen door de enzymhuishouding te ondersteunen.

Probiotica

Het is een misvatting dat yoghurt van nature probiotica bevat. De producenten van probiotica kiezen weliswaar bijna altijd voor een yoghurtproduct waar ze hun probiotica aan toevoegen (denk aan Vifit, Yakult, Danone, Actimel). Dit betekent dus niet dat yoghurt van nature probiotica bevat, maar dat yoghurt vaak als product wordt gekozen om probiotica aan toe te voegen. Dit staat dan ook altijd vermeld op de verpakking.Probiotica zijn levende bacteriën. Deze bacteriën zouden een gunstig effect hebben op de gezondheid van de darmen. Wetenschappelijk bewijs heeft dit alleen nog niet kunnen bevestigen. De vraag is voornamelijk of deze levende bacteriën ook daadwerkelijk levend aankomen in de darm. Meestal gaan de probiotica bacteriën dood onder invloed van ons maagzuur. Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Die geven soms als conclusie dat probiotica daadwerkelijk de gezondheid van de darm bevorderen, maar sommige artikelen spreken dit ook tegen. Waarschijnlijk omdat meerdere verteringfactoren in het lichaam een rol spelen die per persoon verschillen zoals het voedingspatroon, samenstelling verteringssappen of psychische klachten. Het is mogelijk om zelf yoghurt te maken met probiotica bacteriën.

Calcium

Yoghurt is rijk aan calcium. Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam."Deze claim is wetenschappelijk bewezen."

Lactose

Levende culturen in yoghurt of gefermenteerde melk kunnen de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren verbeteren. Deze claim is wetenschappelijk bewezen. Dit komt doordat het gefermenteerd is. Hierbij zetten melkzuurbacteriën lactose om in melkzuren.

 

 

 

 

 

 

zelf yoghurt maken