Cart
You have no items in your shopping cart

Alles over olie persen

Alles over olie persen

Bij oliepersen wordt er voedzame olie op een mechanische wijze uit rauwe voedingsmiddelen geperst. Deze olie zit in vele verschillende soorten noten en zaden. Elke soort heeft zijn eigen 'vetprofiel'. Dit houdt in dat er verschillende soorten oliën in bepaalde producten zitten, met hun eigen smaak en bijbehorende gezondheidsvoordelen. Nadat de olie uit het product wordt geperst, blijft er een vast substantie over: de notenpulp. Een oliepers scheidt de olie dus van het pulp. 
 

oliepersen
Kwaliteit

De kwaliteit van olie hangt van de soort producten af, maar ook van de persing, machine en bewerking. Olie verkregen uit de eerste pers levert de hoogste kwaliteit olie op. In veel machinale productieprocessen wordt het pulp na de eerste pers nog een keer gebruikt. Op deze manier probeert de producent nog meer olie uit zijn zaden en noten te winnen. Dit zorgt duidelijk voor een mindere kwaliteit en smaak. 
 

"De eerste pers levert de hoogste kwaliteit op."
 

Met een oliepers heeft u de garantie dat u olie gebruikt van de eerste persing met de hoogste kwaliteit en heerlijke smaak. Olie (bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie) uit de winkel kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld een tweede persing. Daarnaast zijn sommige oliën uit de winkel geraffineerd. Dit houdt in dat er onzuiverheden uit de olie gehaald worden, maar helaas gaat hierbij ook wat van de smaak verloren. Een oliepers levert u pure, van hoge kwaliteit olie op. Olie van hogere kwaliteit is niet te verkrijgen, aangezien u zelf de olie vers van de pers gebruikt. 

oliepersen
Gezondheidsvoordelen olie

Olie bevat onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren hebben positieve invloed op het cholesterol gehalte in ons bloed: het 'slechte' cholesterol wordt verlaagd en het 'goede'' cholesterol wordt verhoogd. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Naast de goede vetten van olie bevat het ook de vitamine E. Deze essentiële vitamine beschermt onze cellen, celwand, bloedbaan en weefsel tegen beschadigingen. Daarnaast speelt vitamine E een belangrijke rol bij de stofwisseling.